Cursory

A cursory glance at current events.

Image for Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

šef države Sjedinjenih Američkih Država

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump (na fotografiji) ranjen u atentatu na predizbornom skupu u Butleru (Pennsylvania).

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država jest šef države, vrhovni organ izvršne vlasti, s velikim ovlaštenjima, tako da ga neki upoređuju s ustavnim monarhom. Na taj položaj može biti izabran svaki državljanin SAD-a koji je rođen u SAD-u, kome sudski nije oduzeto pravo glasa i koji je navršio 35 godina života.

Continue reading...

Laburistička stranka (Ujedinjeno Kraljevstvo)

politička stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu

Laburistička stranka, na čelu s Keirom Starmerom, uvjerljivo pobijedila na općim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, prvi put nakon 14 godina.

Laburistička stranka jedna je od dvije glavne političke stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu, zajedno sa Konzervativnom strankom. Stranka se nalazi na lijevom centru političkog spektra. Na svim opštim izborima od 1922. laburisti su bili ili vladajuća stranka ili zvanična opozicija. Bilo je sedam laburističkih premijera. Vladajuća je stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu od općih izbora 2024, te je najveća politička stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu po broju glasova i broju mjesta u Donjem domu. Stranka tradicionalno održava godišnju konferenciju Laburističke stranke tokom sezone stranačkih konferencija.

Continue reading...
Image for Boston Celtics

Boston Celtics

američki košarkaški klub

Boston Celticsi pobijedili Dallas Maverickse u finalu NBA lige, osvojivši rekordnu 18. titulu prvaka.

Boston Celtics profesionalni je košarkaški klub iz Bostona koji igra u NBA-ligi. Osnovan je 1946. Celticsi igraju u dvorani TD Banknorth Garden. Poznati su po bojama kluba, zelenoj i bijeloj, koje su simboli irske kulture u Americi. Vlasnik kluba jest Wyc Grousbeck, glavni trener jest Ime Udoka, a generalni menadžer Brad Stevens.

Continue reading...
Image for Malavi

Malavi

država na jugoistoku Afrike

U avionskoj nesreći blizu Chikangawe u Malaviju nastradalo devetero ljudi uključujući potpredsjednika Saulosa Chilima.

Republika Malavi je zemlja bez izlaza na more u jugoistočnoj Africi, prije poznata kao Nyasaland. Graniči sa Zambijom na sjeverozapadu, Tanzanijom na sjeveroistoku, i Mozambikom na istoku, jugu, i zapadu. Država je odvojena od Tanzanije i Mozambika jezerom Malawi.

Continue reading...
Image for Indija

Indija

država u Južnoj Aziji

U općim izborima u Indiji, Nacionalni demokratski savez, na čelu s premijerom Narendrom Modijem, osvojio većinu glasova.

Indija, zvanično Republika Indija, jest suverena država u Južnoj Aziji, koja se prostire na 3,3 miliona kvadratnih kilometara, što odgovara veličini trećine Evrope, a zauzima veći dio Indijskog potkontinenta. Indija graniči s Bangladešom, Mjanmarom, Kinom, Butanom, Nepalom i Pakistanom, a na jugu je dotiče Indijski okean, gdje se nalaze Šri Lanka i Maldivi. Najveća gradska područja su Mumbai na jugozapadu i Kalkuta na rijeci Ganges. Sa preko 1,4 milijarde stanovnika, Indija je poslije Kine druga najmnogoljudnija država svijeta.

Continue reading...